Po dłuższej przerwie wracam z przepisem na kruche babeczki z jabłkowym nadzieniem pod kruszonką musli.
Uwaga! Mają one pewną wadę! Można je jeść, jeść i jeść...
Składniki na ciasto:
50 g płatków owsianych
20 g mąki orkiszowej
20 g mąki żytniej
20 gram otrębów żytnich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 gram masła
1 mały banan lub 0,5 dużego
2 łyżki miodu
Nadzienie:
3 jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
Cynamon
Kruszonka musli:
1 szklanka płatków owsianych
0,25 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki migdałów
Żurawina
2 łyżki miodu
Płatki owsiane zmielić na mąkę i wymieszać z suchymi składnikami. Dodać mokre składniki i szybko wyrobić. Włożyć do lodówki na ok. 20 minut.
Masło i miód roztopić na patelni, dodać pokrojone w kostkę jabłka i cynamon. Smażyć aż jabłka zmiękną.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Migdały i żurawinę posiekać, wymieszać z płatkami, wiórkami i miodem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Piec około 10 minut do zrumienienia się płatków. W międzyczasie przemieszać łyżką.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepiać foremki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 7 minut. Dodać nadzienie jabłkowe i piec przez kolejne 8 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać kruszonką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz