poniedziałek, 5 stycznia 2015

Orkiszowe gofry

;

 Ten przepis to dobre rozwiązanie dla tych, którym znudziły się zwykłe kanapki na śniadanie. To również idealna propozycja na pyszny i zdrowy deser. Świetna alternatywa dla tradycyjnych gofrów.

 Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej z orkiszu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego
  • 0,25 szklanki otrębów owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • szczypta soli 
  • tłuszcz do posmarowania gofrownicy 
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce. W oddzielnym naczyniu otręby zalać letnim mlekiem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z miodem i dodać do mleka z otrębami. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Do mąki dodać wymieszane mleko z otrębami, żółtkami i miodem. Wymieszać. Dodać białko. Delikatnie wymieszać. Smażyć w nagrzanej gofrownicy. Podawać z ulubionymi owocami, płatkami migdałów, startą gorzką czekoladą...
Smacznego!


 
 Źródło inspiracji: http://zielenina.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz