Ten przepis to dobre rozwiązanie dla tych, którym znudziły się zwykłe kanapki na śniadanie. To również idealna propozycja na pyszny i zdrowy deser. Świetna alternatywa dla tradycyjnych gofrów.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej z orkiszu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego
- 0,25 szklanki otrębów owsianych
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- szczypta soli
- tłuszcz do posmarowania gofrownicy
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce. W oddzielnym naczyniu otręby zalać letnim mlekiem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z miodem i dodać do mleka z otrębami. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Do mąki dodać wymieszane mleko z otrębami, żółtkami i miodem. Wymieszać. Dodać białko. Delikatnie wymieszać. Smażyć w nagrzanej gofrownicy. Podawać z ulubionymi owocami, płatkami migdałów, startą gorzką czekoladą...
Smacznego!
Źródło inspiracji: http://zielenina.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz