sobota, 29 listopada 2014

Pierniczki

Święta coraz bliżej, więc najwyższa pora na pierniczki. Najlepsze, miękkie i pyszne. Pracę najlepiej rozłożyć na kilka dni. O ile piecze się  bardzo krótko, to ozdabianie ciągnie się w nieskończoność. Oczywiście dekorowanie sprawia największą radość. :)

Składniki:
  • 300 g miodu
  • 260 g cukru
  • 250 g masła
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżki korzennej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kg mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 żółtek
  • 3 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany
Miód, cukier, masło, kakao, przyprawy i cynamon zagotować i wystudzić. Do schłodzonej masy dodać przesianą mąkę, sodę, żółtka, całe jajka i kwaśną śmietanę. Dokładnie wyrobić. Zostawić na kilka godzin w zimnym miejscu.
Rozwałkować, podsypując w razie potrzeby mąką. Wykrawać pierniczki foremkami. Piec w temperaturze 180°C ok. 10 minut. Wystudzić.




Lukier I
  • 2 białka
  • 3 szklanki cukru pudru
Cukier puder przesiać, dodać do białek. Ucierać aż powstanie śnieżnobiała masa.
Lukier II
  • 20 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek gotującej się wody
Do przesianego cukru dodać wodę. Ucierać do uzyskania gładkiego lukru. 
Ozdabiać :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz