poniedziałek, 23 lutego 2015

Batoniki musli


Na półkach w sklepach możemy znaleźć mnóstwo pseudo musli batoników, które składają się głownie z cukru i tłuszczu utwardzonego. Nie brzmi to smacznie, prawda?  Warto przygotować w domu zdrowsze i smaczniejsze batoniki, które  są bogate w wartości odżywcze i nie zawierają pustych kalorii. Są dość słodkie i lekko chrupiące. Taki batonik to prawdziwa porcja energii!

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki słonecznika
0,5 szklanki posiekanych migdałów
2 łyżki siemienia lnianego
150 g miodu
25 g masła

Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Miód z masłem rozpuścić. Dodać resztę składników. Wymieszać. Wyłożyć do pojemnika. Wyrównać i włożyć do lodówki. Po godzinie wyjąć i pokroić na batoniki.

 

3 komentarze:

  1. wyglądają przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. są smaczne, ale wyszły mi klejące, tak ma być? i po wyłożeniu z lodówki po dłuższym czasie rozpadają sie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje się nie rozpadają, niestety nie wiem co może być przyczyną :(

      Usuń