Na półkach w sklepach możemy znaleźć mnóstwo pseudo musli
batoników, które składają się głownie z cukru i tłuszczu utwardzonego. Nie
brzmi to smacznie, prawda? Warto
przygotować w domu zdrowsze i smaczniejsze batoniki, które są bogate w wartości odżywcze i nie zawierają
pustych kalorii. Są dość słodkie i lekko chrupiące. Taki batonik to prawdziwa porcja energii!
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki słonecznika
0,5 szklanki posiekanych migdałów
2 łyżki siemienia lnianego
150 g miodu
25 g masła
Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Miód z masłem rozpuścić. Dodać resztę składników. Wymieszać. Wyłożyć do pojemnika. Wyrównać i włożyć do lodówki. Po godzinie wyjąć i pokroić na batoniki.
wyglądają przepysznie <3
OdpowiedzUsuńsą smaczne, ale wyszły mi klejące, tak ma być? i po wyłożeniu z lodówki po dłuższym czasie rozpadają sie...
OdpowiedzUsuńmoje się nie rozpadają, niestety nie wiem co może być przyczyną :(
Usuń